Шеф или шефица, теткица или тетак – родно сензибилисан језик

У процесу борбе за родну равноправност једно од поља постизања равноправности јесте и родно сензибилисан језик. Колико често чујемо речи у мушком облику у случајевима када се ради о женској особи? Мишљења су врло опречна. Који су узроци актуелног стања на пољу равноправности и који значај овакав процес има за њу?

Загађење ваздуха у Србији – растућа економија или транзиција

Последњих дана ово је актуелна тема, разни су коментари, као и теорије одакле сад толико загађење. Ова тема се свакако тиче друштва, али не можемо је баш окарактерисати као чисто друштвену, што би требало да буду наше теме овде. Ако бисмо ову тему посматрали из угла социјалне политике, чији су садржај радни и животни услови људи, могли бисмо окрњити ову тему на овом месту. Квалитет ваздуха је свакако од важности за квалитет живота људи. Да ли је ово типична социјално-политичка тема, па не… више еколошка. С обзиром на разна тумачења и коментаре тешко је остати нем.

Инклузивно образовање

Инклузија не уљкучује и не заступа само децу са сметњама и инвалидитетом, као што се често мисли. Такође, деци из маргинализованих група образовање није доступно у истом обиму. Идеја и принцип јесу да се окружење прилагоди деци и обезбеде начини и механизми да се задовоље потребе сваког детета у оквиру редовног образовања, а не да се деца одвајају у специјална одељења због било које потешкоће. Имамо систем који би требало да буде праведен, доступан свим групама деце и који би требало да пружа квалитетно образовање. Шта је спорно онда око актуелне перспективе у нашем образовању? Постоје опречни ставови, како у јавности, тако и у професионалним круговима када је ова тема у питању.

Шта је псеудодеменција?

Старост доноси нове изазове, потешкоће и специфичности и вуче за собом навике, идентитет, сећања. Прошлост се претаче у садашњост и будућност. Старост доноси искуство, како оно добро, тако и оно бременито, прожето кризама и проживљеном тугом. Наша култура није поштовалац старости, у старост се не улаже. Заглављени између очекивања средине и својих потреба, старија популација је изазов и за практичаре који треба да им пруже подршку и заштиту.

Зашто се мајкама чешће поверавају деца након развода?

На први поглед у времену где су људи бар нормативно равноправни, ово питање можда јесте за неке неадекватно, међутим у свом раду сам наилазио на незадовољство код очева након поверавања деце из брачне или ванбрачне заједнице. Такође, у медијима можемо чути да је наш систем благонаклонији мајкама.