DECA, RODITELJI I RAZVOD – važno i najvažnije

Razvod donosi puno sranja. Ako iza razvoda ostaju deca, o čemu ću danas i pričati, nije lako ostati fokusiran i misliti najtrezvenije. Tu su bes, tuga, razočaranje, osvetoljubivost, sujeta… Voleo bih da, što je moguće jasnije, predstavim šta su manje vidljivi procesi za vreme razvoda i šta je potrebno detetu u tim trenucima.

PROČITAJTE TEKST
Zašto se
majkama češće
poveravaju deca
nakon razvoda

Kao što i sami negde vidimo, broj razvoda raste. Sretao sam roditelje, bivše partnere koji su brzo uspostavili saradnički odnos i jasno videli interes deteta. To Vam je ono kada su ljudi svesni da je detetu potreban i otac i majka. Naravno i nažalost, situacija u većini slučajeva nije takva, a ima i ekstremnih primera. Sada nećemo pričati o situacijama kada jedan od roditelja grubo krši svoju roditeljsku funkciju i zlostavlja dete, jer tada je jasno zbog čega je dete potrebno zaštiti. Ono što želim da podvučem jeste da mnogi postupci i procesi koji se dešavaju za vreme razvoda jesu upravo zlostavljanje i zanemarivanje, samo nisu toliko transparentni, ali su vrlo štetni po decu. Stalno ponavljam ovo… Čini mi se da kada roditeljima pričam o mogućim posledicama po decu i neophodnosti menjanja određenih obrazaca, malo njih shvataju ozbiljnost. Pošto su deca neretko niskog kalendarskog uzrasta, roditelji misle da deca sve to ne vide i ne osećaju. Pa, možda deca nisu u potpunosti svesna šta se tačno dešava, ali to samo dodatno povećava tenziju, strah, strepnju, nejasnoću i anksioznost kod njih.

Loši odnosi među roditeljima ne zaustavljaju se tako lako i jasno je da oba roditelja žele decu „za sebe“. Kada dogovor nije moguć i ne postoji saradnja među roditeljima jedan će, nažalost nakon razvoda provoditi manje vremena sa detetom ili decom. Tada često i nastaje haos, jer se interes deteta stavlja u drugi plan, a jedini cilj je – „Da dete pripadne meni!“ Mogu se razumeti reakcije roditelja u tim trenucima. To su njihova deca i jasno je da je ceo ovaj period pretežak. Baš iz razloga velike ljubavi prema svojoj deci, roditelji bi trebalo da ostanu fokusirani na decu. Tada se vrlo često dešava obrnut proces.

Fotografija – H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images;
Ilustracija – Bruno Guerreiro

STABILNO, POZNATO I JASNO

Urgentno je da se deci što pre obezbedi mir i rutina. Ovaj period je dovoljno stresan za roditelje, ali je još stresniji za decu. To je loš period za sve članove porodice, ali je sda deo te porodice. Neminovno je da to nisu njihovih najboljih pet minuta. Tada, važno je da se odnosi što pre stabilizuju i regulišu. Određen broj razvoda ima drugačiji epilog. Haos se nastavlja haosom, a roditelji nisu u stanju da uvide najbolji interes sopstvene dece. U kom smislu ne vide najbolji intres? Roditelji su tu da pružaju osnovnu brigu, negu i naravno ljubav… Da je dete sito, čisto, da ide u školu… Razvod je period kada je neophodan veći napor da se akumulirano nezadovoljstvo ostavi po strani i da se posao roditelja shvati ozbiljnije, tj. prioritetno . Često navodim da je prvi korak u ovom periodu da se roditelj pobrine za sebe, po principu da biste bili dobar roditelj potrebno je da prvo vi budete dobro. To uključuje samopomoć, a isključuje samodestrukciju i potrebu za destrukcijom bivše ili bivšeg. Deci je je potrebna rutina u novonastalim okolnostima… Biti iskren i odgovoriti deci na pitanja. Detetu je dovoljno teško, poslednje što mu treba jeste roditeljski rat. Zato, tada kada Vam je dosta svega i kada biste se najradije inatili i svađali, bitno je da stavite to po strani i pokušate da se stavite u poziciju deteta i odogovorite sebi da li ste voleli i mamu i tatu. No, to zvuči lako i da je tako ne bi se ovakve situacije neretko dešavale. Za početak je bitno pronaći prostor za nove perspektive i sagledati moguće rizike i benefite. Poslušajte i Razvod i gubitak kontrole nad detetom.

SARADNJA KUĆU GRADI

Saradanja između
bivših
partnera
obavezan je
segment
roditeljstva

Saradnja bivših partnera i aktuelnih roditelja je Vaš novi posao nakon razvoda. Možda će zvučati grubo, ali to je posao roditelja i to je to! Dok ste bili u zajednici imali ste određene roditeljske „obaveze“ oko odgoja, razvoja, vaspitanja deteta… Sada je potrebno da imate još jednu roditeljsku kompetenciju, a to je saradnja sa drugim roditeljem. Ono što se podrazumevalo, podrazumeva se i dalje, samo što sada kod određenog broja roditelja to više nije svakodnevna normalna porodična stvar, već imati saradnički odnos sa nekim koga i ne želite možda da sretnete. Jedna korisnica je davno rekla i vrlo je simpatično: „Ja sa njim nemam ništa!“ Jeste, nije im bilo više jedno do drugog, ali imali su zapravo nešto zajedničko – petoro dece. Ne radi se više o nečijem ljubavnom životu, već o ulozi roditelja, koja se ne gubi kada dođe do razvoda. Potrebno je da sarađujete jer imate dete kome su potrebna njegova oba roditelja. Tako da, to je nova obaveza roditelja i to često ne najdrža. Govore mi – „Ja dovedem dete, poštujem presudu…“ Ljudi, pa nije to pošta, da je najbitnije da je na vreme stigla na našu adresu. Da li stvarno mislimo da deca ne proživljavaju sve te odvratne stvari koje se dešavaju osobama koje oni najviše vole?! Da ne pričamo da su u najnižim uzrastima roditelji bukvalo deci sve. Dakle, roditelji pored poštovanja famozne presude, treba da sarađuju i oko odrastanja svog deteta. To znači da dete treba da živi u stabilnim i bezbednim uslovima koji su podržavajući i ispunjeni ljubavlju i skladnim odnosima. To znači da deca treba da osećaju mir, a ne tenziju, ne manipulaciju, već iskrenost.

OTUĐIVANJE DETETA

Pomenuo bih bitnu i čestu temu tokom razvoda – alijenaciju. Alijenacija je otuđivanje deteta. Roditelj koji otuđuje koristi manipulativne strategije da dete otrgne i odvoji od drugog roditelja. To je niz onih situacija kada jedan roditelj govori da radi na tome dete ide kod drugog roditelja, ali da ono ne želi, da je porodica drugog roditelja loš primer, da dete ne voli drugog roditelja, itd… Pogledajte VIDEO o otuđivanju deteta. Sve ove stvari nije lako promeniti i potrebno je roditelje usmeravati na savetovanja i raditi sa njima. Ogromne su posledice po decu koja su žrtve ovog sindroma. Nezaboravimo jedno, ukoliko se ne radi o zlostavljanju deteta, dete nema razloga da ne oseća ljubav prema drugom roditelju i to je prosto tako. Ako Vam kažem, priroda je tako uredila, možda ću zvučati ubedljivije. Ali, na to se ne možete osloniti. Detetova ljubav koja je zamagljena nije dovoljna da biste smatrali da će se jednog dana vratiti samoi da je tu kraj problema. Dete je izmanipulisano i zloupotrebljeno! Dete zapravo u tom haosu ne sme da izgubi i tog jednog roditelja (koji otuđuje i satanizuje drugog roditelja) i njegovo poverenje. Dete se nalazi u užasnoj poziciji. Ovakvi scenariji su sve češći za vreme razvoda.

Fotografija – H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images; Ilustracija – Bruno Guerreiro

KUPOVANJE LJUBAVI

Nesigurnost
i strah roditelja
pokreće
ovakva pitanja

Koliko se samo iznerviram kada čitam po medijima kako se deca poveravaju roditeljima koji imaju više para. Neću se udubljivati dalje u ovu temu… Ono što je po sredi jeste tema strahova kod roditelja i to onih da će drugi imućniji roditelj kupiti ljubav, tj. poklanjati više i imati pažnju i nakolnost deteta. Ovo su tipične rečenice zabrinutih roditelja. Hajde da posmatramo ovako situaciju. Deca se raduju poklonima, ok! Nivo materijalizma, konzumerizma i komfora čovek kasnije spoznaje. Deca prosto ne funkcionišu tako. Njima je potreban roditelj pored koga se oni osećaju sigurno, bezbedno, voljeno i prihvaćeno. Deca osećaju netrpljivost, oni zapravo vrlo tačno lociraju tenziju, ali je ne verbalizuju. Deci je najveći resurs roditelj, dok se odrasli oslanjaju na razne resurse kako bi prevladali poteškoće. Stoga, neće dete odlaziti kod drugog roditelja kod koga je dostupno više poželjnih stvari. Da, deca mogu biti zadovoljna i srećna zbog dobrog telefona, igračke, majice… Kako će dete pozicionirati i rangirati stvari jeste stvar vaspitanja i odgoja. Nemojte misliti da ćete loše proći kao roditelj ukoliko mu postavaljate granice. Ne zaboravite, vas dete voli. Ukoliko vas ucenjuje da bi dobilo šta želi, postupajte prema tome bez straha. Deca će se služiti raznim strategijama da bi dobili željeni cilj. Da li će zbog toga otići kod drugog roditelja i želeti da Vas napuste? Pa, ne! Detetu treba vođstvo i usmeravanje. Koliko god to zvučalo čudno i nelogično, deca vole vođenje, jer ne umeju sami. Kada su deca prinuđena da se ponašaju odraslije nego što jesu… To ne sluti na najbolje.

Vi ste tu da nepoznato premostite u poznato, da haos pretvorite u red, da neodgovorno preobličite u odgovorno i da nerazumljivo prešaltate u jasno. Decu treba osluškivati i omogućiti im izbor i slobodu. U suprotnom, dečje mišljenje i glas postaju nevidljivi.

0Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *